Dividende
Unica ratiune de a exista pentru orice societate cu scop lucrativ (comerciala) este returnarea de valoare adaugata investitorilor sai! Acesta este un lucru cunoscut de catre toata lumea si, in acelasi timp, ignorat adesea – atit de catre conducerea firmelor cit si de catre investitori.
Din punct de vedere al returnarii de valoare exista urmatoarele tipuri de companii (evident, este vorba despre cele care au ce returna !):
• Companii care ofera dividend
• Companii care ofera actiuni gratuite (si care pot oferi, sau nu, si dividend in acelasi timp, alcatuind un mix de returnare de valoare)
• Companii care nu ofera nici dividend, nici actiuni gratuite, alocind in totalitate valoarea (adica profitul) obtinuta catre maririle de capital ale companiei, considerind aceasta o metoda mai potrivita de crestere a valorii capitalului investit de catre actionarii sai.
Tranzactionarea la dividend este una dintre strategiile cele mai populare printre traderi precum si o metoda de investire foarte apreciata pe termen lung pentru cei care prefera sa detina portofolii de actiuni pentru mai multi (sau foarte multi) ani.
Desigur, exista o logica oarecum diferita dupa care actioneaza cele doua categorii de investitori de mai sus.
Investitorii hotariti sa investeasca pe termene lungi trebuie sa priveasca companiile prin prisma activitatii lor fundamentale pe un timp indelungat (cu cit mai lung, cu atit mai bine) . Astfel de companii este bine sa aiba o activitate fara volatilitati mari (o cifra de afaceri constanta in timp, preferabil cu cresteri, nu neaparat excesive, dar consolidate de la an la an, cu o politica constanta in timp de acordare a dividendelor – sau de reinvestire cu rezultate pozitive, fara salturi in datorii de la an la an, cu un grad de indatorare saub 50%, etc) astfel incit sa permita investitorului o acumulare de valoare in timp, de la an la an, cu o rata considerata multumitoare de catre acesta si, evident, mai mare decit cea a unui depozit bancar sau a altei forme de acumulare apropiata ( de exemplu, cumpararea unui imobil sau a unui teren). Momentul achizitonarii unor actiuni in acest stil de strategie nu este neaparat important, depinde mai mult de disponibilitatile banesti ale investitorului respectiv.
Pentru traderii care isi propun o strategie de tranzactionare la dividend lucrurile devin ceva mai complicate. In special alegerea momentului de cumparare devine un element sensibil.
A cumpara prea aprope de data alocarii dividendului (data cum-dividend, asa cum este ea tehnic definita) este in general un moment prost deoarece, de la momentul anuntarii valorii acestuia in AGA, investitorii incep sa acumuleze ridicind pretul (desigur, discutam de un dividend atractiv, bazat pe rezultatele bune ale companiei), astfel incit intr-un interval de timp mai lung sau mai scurt dividendul alocat va fi fost déjà inglobat in valoarea pretului de piata (pentru incepatori, precizam ca la data ex-dividend – adica prima zi de tranzactionare care nu mai da dreptul actionarului la incasarea acestuia, pretul actiunilor se corecteaza cu o valoare foarte apropiata de acesta conform unei formule de calcul stabilita de catre bursa respectiva).
Uneori, este mult mai atractiv pentru trader sa cumpere dupa data ex-dividend, sperind intr-o noua acumulare in exercitiul financiar urmator, dar aceasta strategie este supusa capacitatii de rabdare a traderului precum si unei analize foarte bune asupra companiei respective, care sa arate ca aceasta va avea si pe viitor rezultate cel putin la fel de bune ca si cele din exercitiul anterior.
Cea de a treia posibilitate de tranzactionare la dividend este de a urmari cu atentie evolutia companiei targetate pe parcursul anului, profitind de analiza atenta asupra datelor financiare reportate trimestrial de catre aceasta, fara a uita si de o analiza macroeconomica asupra pietei in general si a sectorului de activitate in special, intrucit exista companii cu cresteri si scaderi sezoniere astfel incit nu intotdeauna rezultatele de la trimestru la trimestru pot fi corect comparabile si interpretabile (motiv pentru care uneori vedem in diverse analize si comparatii anualizate, trimestru cu trimestru sau semestru cu semestru – ex. Trim I anul t-1/Trim I anul t sau Semestrul II anul t-1 / Semestrul II anul t). In acest mod traderul poate tranzactiona la afisarea rezultatelor trimestriale, semestriale sau anuale, inainte de decizia AGA asupra dividendului atribuibil anului respectiv. Nota bene ! – un dividend din trecut nu este neaparat un motiv suficient pentru un dividend similar in viitor. Compania poate constata aparitia unor dificultati in piata sau incheierea unui ciclu economic sau alte motive si poate propune un dividend inferior (sau, poate, superior…), de aceea constanta in timp a unor politici de dividende ale companiei poate fi un atu important, desi nu definitoriu.
Pentru traderul care decide sa pastreze titlurile de valoare achizitionate si dupa momentul platii dividendului si decide ca respectiva companie este suficient de atractiva penrtu a o detine mai multi ani, apare si oportunitatea reinvestirii dividendelor obtinute pentru a achizitiona mai multe actiuni la aceeasi companie (sau poate alte companii), dividendele respective devenind anul urmator suport pentru obtinerea altor dividende si asa mai departe. O metoda de reinvestire foarte atractiva, nu? Evident, o asemenea strategie se masoara in rabdare, rabdare si iar rabdare…
In toate cazurile prezentate mai sus cel mai important lucru este sa-ti faci temele pentru acasa bine si cu atentie. Analiza fundamentala asupra companiei tinta este o conditie sine qua non! O analiza defectuoasa poate aduce bietului investitor pierderi in loc de profit. Si, uneori, este atit de atractiv sa investesti intr-o companie cu cresteri spectaculoase, cu rezultate divergente de la an la an, cu politici greu de anticipat, dar care ofera un dividend urias la un moment dat. Ramdamentele foarte mari implica si riscuri foarte mari!
In caz ca va mirat ca nu am discutat si despre analiza tehnica, ei bine aceasta nu este chiar atit de importanta intr-o investitie la dividend, mai ales intr-o investitie pe termen lung. Sigur, a urmari evolutia capitalizarii bursiere a companiei si a pretului sau este foarte important, dar volatilitatile zilnice ale acestuia nu influenteaza decit in mica masura decizia cumpararii pentru dividend si numai in cazul tranzactiilor scurte, speculative pe dividend, recomandabile celor cu experienta serioasa pe piata de capital !