Etapele Investitiei
Ideea de a investi in bursele de valori este atragatoare pentru multi oameni datorita potentialului de a obtine profituri interesante, insa nu este usor sa faci bani din titlurile de valoare. Pentru asta este nevoie atit de rabdare, metoda de tranzactionare si disciplina in aplicarea metodei alese cit si de un nivel cit mai inalt de intelegere a pietei si de o munca de cercetare a informatiilor structurata si constanta. Cu cit preturile sunt mai volatile cu atit confuzia poate creste in randul investitorilor si doar gradul de informare si cunoastere, experienta si rabdarea fac diferenta intre cei care aleg sa piarda si cei care aleg sa castige.
Exista doar doua metode de comportament principale pentru cei atrasi de bursele de valori : cei care aleg sa investeasca agresiv si cei care aleg sa investeasca in mod conservator. Investitia agresiva (speculativa) este apanajul exclusiv al celor cu experienta serioasa de tranzactionare, avand cunostinte economice, bursiere si de geopolitica vaste, dar si talent speculativ si apetit mare pentru risc. Orice incepator care se arunca intr-o astfel de strategie are sanse uriase sa ramina fara capitalul investit, si asta intr-un timp destul de scurt.
De aceea, pentru analisti, doar comportamentul conservator, pe termen lung, reprezinta cu adevarat o investitie, iar profetii acestei metode, pentru cei care doresc sa aprofundeze, sunt Benjamin Graham („Investitorul Inteligent” – aparuta si la noi) si uriasul sau discipol Warren Buffet.
Investitia pe termen lung este o strategie care nu este recomandata doar celor foarte bine pregatiti in domeniul pietei de capital; ea este pentru toata lumea care are un minim de cunostinte si doreste sa-si plaseze economiile in ceva mai bun decit un depozit bancar, oferind si un potential de castig mai mare pentru vremurile cele innegurate ale batrinetii si pensionarii.
Este clar, deci! Oricum ar fi, tot este nevoie de oarece cunostinte in domeniu – altfel nu se poate! Trebuie sa invatati ce este aceea o actiune, care este diferenta intre actiunile unei societati cotate pe bursa si actiunile necotate, ce este o obligatiune, un fond mutual, un ETF si, mai ales, ce este aceea o alocare a investitiei pentru ca niciodata nu se pun toate ouale in acelasi cos! Acest principiu, invatat de pe la bunici, este primordial in orice fel de investitie! Retineti-l, ca sa nu plangeti mai tarziu…
Este posibil ca unii dintre voi sa aveti deja bani plasati in fonduri de pensii private (pilon II si III) sau in asigurari de viata cu capitalizare (plasate in obligatiuni, actiuni sau alte instrumente). Atunci, trebuie sa stiti ca sunteti deja investitori pe piata de capital. Specialistii acestor fonduri fac acelasi lucru – plaseaza banii Dvs. intr-un cos de titluri de valoare si, pentru cunostintele si experienta lor trebuie sa platiti un anumit nivel de comision. Atunci cind decideti sa investiti intr-un fond mutual, faceti acelasi lucru ca si ei, dar pentru un comision mai mic – dar si riscul e mai mare doarece nu stiti atit de multe ca si ei. Un ETF sau investitia directa in actiuni sau obligatiuni vine cu un comision si mai mic (al brokerului si al pietei) dar si cu cel mai mare risc raportat la nivelul de analiza, cunostinte de piata si experienta.
In alte tari, cu un nivel mult mai ridicat al educatiei financiare, foarte multi oameni aplica acest principiu al diversificarii, avand o parte din bani plasati in fonduri de pensii si altii in fonduri mutuale, ETF-uri si actiuni. In SUA, de exemplu, se estimeaza ca cca 50% dintre angajati fac acest lucru, activ, investind cite putin, de la un salariu la altul.
Si atunci, cum ar trebui sa investiti?
Nu este deloc dificil. Mai intii invatati conceptele de baza. Cu internetul din ziua de astazi nu este foarte greu. Aceste informatii se gasesc peste tot, dar puteti incepe incercind pe site-ul BVB sau pe investopedia.com care va ofera toate definitiile necesare. Si n-ar strica sa stiti ceva engleza pentru ca toti termenii de specialitate sunt in aceasta limba si sunt foarte greu, uneori, de tradus in romana sau alta limba – de aceea toata lumea foloseste engleza.
Apoi, dupa ce v-ati lamurit ca aveti un capital pe care puteti sa-l investiti (exact ca in retetele culinare unde, pentru a prepara o omleta, este necesar sa faceti mai intii rost de oua!) alegeti in ce anume va simtiti comfortabil sa investiti. Daca alegeti fondurile mutuale, atunci mergeti la banca. Majoritatea bancilor din Romania va permit accesul la o lista de fonduri, cu active-suport diferite intre ele, si cu comisioane diferite de achizitie si vanzare a unitatilor de fond . Faceti o comparatie intre ele si alegeti (unele ziare fac asata saptaminal, de exemplu Bursa). Retineti totusi ca randamentele trecute oferite de catre un fond sau altul nu reprezinta neaparat un fundament sigur pentru randamente viitoare!Este bine sa cunoasteti cite ceva si despre modul in care evolueaza piata in ansamblul ei si sectorul de activitate care reprezinta activul suport al fondului respectiv; chiar daca piata in ansamblu merge bine, un anumit sector poate foarte bine sa mearga prost (poate cel mai clasic exemplu este cel al aurului, considerat activ de refugiu – pretul acestuia in general scade atunci cind economia merge bine si creste atunci cind ceva foarte prost se petrece in piata…). Daca nu stapiniti deloc asemenea concepte, este de dorit sa apelati la consilieri financiari.
Daca alegeti sa alocati capitalul Dvs (sau o parte din el) in ETF-uri (Exchange Trading Funds) sau actiuni listate, atunci aveti neaparata nevoie de broker, iar alegerea unui broker este o decizie foarte importanta! Primul pas ( absolut obligatoriu! ) este verificarea acestuia in lista brokerilor autorizati pe piata bursiera respectiva (indiferent ca este vorba de New York – NYSE, Londra – LSE sau Bucuresti – BVB). Aceasta lista este disponibila pe site-ul bursei de valori respective, acolo unde este el autorizat si nu faceti niciodata greseala de a incredinta banii Dvs. unui broker neautorizat – escroci sunt multi si va veti pierde banii Dvs. munciti.
Dupa ce ati verificat autorizatia brokerului, pasii urmatori sunt mult mai subiectivi. Puteti alege in functie de comisioanele practicate de acesta, de ponderea sa in piata, de proximitatea fata de Dvs., de platforma de tranzactionare sau de politicile lor de comunicare cu clientii.
Alegeti intotdeauna brokerul cu care va simtiti cel mai comfortabil, in care aveti cea mai mare incredere!
Odata facuta aceasta alegere si incheiat contractul nu mai aveti decit un singur pas pina la a deveni investitor direct pe piata de capital : plasarea primului ordin in piata !
De acum inainte succesul sau esecul nu mai depind decit de talentul fiecaruia in parte. Sfaturi despre cum este mai bine sa investiti veti gasi peste tot, la televizor(Bloomberg, CNBC sau CNN), in ziare sau pe internet (unde sunt zeci si sute de site-uri, cu nenumarati guru ai finantelor care au batut piata, specialisti, analisti si etc. – imposibil sa va plictisiti!).
Nu ptem sa va oferim decit citeva sfaturi in acest sens – si mai ales nu puneti toate ouale in acelasi cos! Oricit de atractiv ar putea sa para un anumit titlu de valoare riscati sa auziti cintecul de sirena care l-a incintat pe Ulysse si sa patiti la fel (poate si mai rau, el era totusi un erou!).
Apoi este important sa aveti grija la panica. A cumpara sau a vinde in panica, specific unui comportament de turma, va poate aduce mari pagube. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa urmariti totusi trendul unui titlu de valoare sau al pietei (de exemplu, indicele BET pentru BVB). Un proverb mult laudat in pietele de capital afirma „The trend is your friend. Go with the trend”. Perfect valabil, mai ales ca nu trebuie sa va bagati in cap sa bateti cu orice pret piata – foarte rar veti reusi, mai ales ca incepatori.
Nu va orientati dupa zvonuri atunci cind luati o decizie de investitii, informati-va! De cele mai multe ori zvonurile sunt lansate pentru a misca un anumit titlu si riscati ca acest lucru sa se faca pe banii Dvs. Retineti ca dupa aparitia unei stiri in media, titlul respectiv deja a inglobat miscarea in pret pina la decizia Dvs. de a investi si riscati sa ramineti descoperit, mai ales cind este vorba despre stiri importante; acestea au fost deja prevazute de catre marile fonduri de investitii iar Dvs. veti achita nota de plata.
Investiti in afaceri pe care le intelegeti. Daca va simtiti mai in largul vostru, de exemplu, in energie sau medicamente, pentru ca job-ul sau hobby-urile Dvs. sunt in acel domeniu, acolo este bine sa va cautati investitiile pentru ca stiti mai multe despre domeniul respectiv. Este greu sa faci investitii inteligente intr-un sector de piata despre care nu stii nimic!
Fiti disciplinati in decizia de investitie. Daca ati achizitionat un titlu in ideea de a-l pastra multi ani de acum incolo, nu va aruncati la vanzare dupa citeva zile doar pentru ca pare ca titlul merge intr-o directie diferita. O asemenea decizie trebuie luata doar daca ceva foarte rau (si neprevazut) se intimpla cu titlul respectiv dupa decizia de cumparare. Stapiniti-va emotiile pe cit posibil (in special panica!).
In general e bine sa aveti asteptari realiste de la evolutia sau dividendele oferite de catre un titlu de valoare; daca aveti asteptari prea inalte aveti toate sansele sa ramineti dezamagiti!
Si, in sfarsit, investiti numai atit cit va permiteti; daca veti investi economiile de vacanta sau banii de rata la banca va veti trezi plini de datorii si fara bani in buzunar. Iar odata facuta o investitie, monitorizati evolutia ei, nu o lasati sa zaca in paragina. Informati-va macar din cind in cind daca nu reusiti sa faceti asta zilnic.
O ultima recomandare din partea mea : cititi cartea „Primii pasi ca investitor la bursa” scrisa de Dna. Ileana Vrejba. Este o lectura reconfortanta. Deloc dificila, plina de informatii absolut esentiale pentru a prinde fundamentele necesare unei investitii de capital.