Paul Rusu si Victor Gansac, cofondatori Safetech Innovations, au fost invitatii Meet the Company. Meet the CEO, eveniment organizat de Investors Club la finalul lunii noiembrie.
Safetech Innovations activeaza in domeniul securitatii cibernetice si acopera intreaga gama de servicii de securitate cibernetica, spre deosebire de companiile concurente, care sunt axate pe oferirea unui anumit serviciu (audit – companiile de consultanta din BIG 4, teste de penetrare, implementare de solutii).
SAFE este fondatorul, detinatorul si operatorul Centrului Privat de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica – STI CERT. Rolul CERTului este de a monitoriza securitatea 24/7, de a detecta atacurile cibernetice si a raspunde prompt la acestea.
SAFE este partener de incredere al NATO – compania a fost invitata in ultimii ani sa participe la cele mai importante exercitii de securitate cibernetica organizate de NATO.
Compania a derulat un plasament privat in octombrie 2020, in care a oferit 625.000 de actiunie pentru 2.5 milioane de lei. Plasamentul privat a fost inchis in prima zi, cu o rata de suprasubscriere de 857%.
Banii atrasi in urma plasamentului privat vor fi folositi exclusiv pentru dezvoltarea companiei:
- Internationalizare in Europa si SUA.
- Actualizarea produselor rezultate din cadrul proiectelor de cercetare – inovare (iSAM, TorSIM)
- Derularea proiectului CDI – “Centrul de excelență pentru securitatea cibernetica și reziliența infrastructurilor critice (SafePIC)”
- Calificarea si certificarea personalului;
- Extinderea portofoliului de servicii si solutii in functie de evolutia contextului la nivel national si international
La inceputul pandemiei, SAFE a avut doua contracte suspendate, dar a castigat altele dupa ce companiile au trecut la munca de acasa si au avut nevoie de solutii de securitate cibernetica.
Se estimeaza ca listarea pe piata AERO a Bursei de Valori Bucurestiva avea loc in februarie 2021, in functie de aprobarile primite de la BVB si ASF.
Actionarii au decis ca o parte din profit va fi utilizat pentru majorarea capitalului social si acordarea de actiuni gratuite, iar o parte va fi utilizat pentru distributia de dividende cash. Conducerea nu are in vedere SOP pentru angajati, fidelizarea acestora se face prin bonusuri (pentru echipa de vanzari sau echipa tehnica daca un demo instalat se finalizeaza cu contract).
Nu s-a decis inca o majorare a free float-ului, totusi este posibil ca in viitor actionarii majoritari sa vanda din participatie, insa acestia nu vor ceda 50%+1 din companie.
Referitor la M&A, au fost analizate anumite companii din piata, dar nu s-a luat inca o decizie. Momentan se merge pe cresterea organica prin cresterea profitulu, nu neaparat a cifrei de afaceri, prin oferirea de servicii cu valoare adaugata mare. In acest sens, este planificata creasterea veniturilor din servicii de securitate, care au valoare adaugata mai mare, si scaderea veniturilor din implementarea solutiilor de securitate, suport si mentenanta, care au valoare adaugata mai mica.
Tinta companiei este ca profitul sa reprezinte circa 20% din cifra de afaceri, de la circa 14% cat este in prezent.
Pentru 2020, SAFE a estimat o cifra de afaceri de 12,5 milioane de lei si un profit net de 2 milioane de lei, insa conducerea este optimista ca aceasta tinta va fi depasita. Pana in 2023, compania urmareste cresterea cifrei de afaceri la peste 21 de milioane de lei si obtinerea unui profit net de circa 4,5 milioane de lei.
In decembrie incepe implementarea directivei europene NIS in Romania, care reglementeaza obligativitatea implementarii masurilor de securitate cibernetica de catre unitatile care au infrastructuri critice. Conducerea vede aici o oportunitate de crestere a pietei de cybersecurity, avand in vedere ca in Romania exista peste 1400 de companii care intra sub incidenta legii.