Pentru cei care au vazut filmul Wall Street Money Never Sleeps, investitia lui Jacob More ( Shia LaBeouf ) in fuziune nucleara nu ar trebui sa para SF acum deoarece avem experimente reusite in acest domeniu. S-a intamplat recent in Germania. De ce in Germania? Probabil pentru faptul ca Angela Merkel are un doctorat in fizica ?… sau pentru ca dupa accidentul de la Fukushima din martie 2011 multa atentie s-a indreptat catre acest tip de producere a energiei cu risc mai scazut?
Dupa 19 ani de munca la acest reactor din Greifswald si peste 1 mld. de euro investiti,el este gata sa faca teste iar rata de erori este minima, sub 1 la 100.000.
Wendelstein 7-X (W7-X) este un reactor de tip stellarator ,aceasta denumire vine de la faptul ca el incearca sa reproduca un proces fizic asemanator cu cel al soarelui. In teorie el ar putea fi capabil de a produce energie regenerabila la costuri scazute si cu risc mult mai mic decat un reactor nuclear folosind un proces de fuziune, mai exact el incalzeste Helium la 100 milioane de grade Celsius pana cand acesta se transforma in plasma. Mai sunt astfel de reactoare in lume dar acesta are o forma speciala, in asa fel incat el poate mentine plasma in cerc mult mai mult timp decat celelalte reactoare, folosind magneti foarte puternici. Scopul este de a mentine plasma stabila pentru 30 de minute, dar asta nu o sa se intample decat prin 2025 spune un cercetator din echipa.
Germania ia astfel full position in acest sector, chinezii sunt si ei prezenti dar ceva mai in spate, sistemul folosit de ei se numeste Tokamac ( un acronim din rusa pentru camera circula cu camp magnetic ) primul astfel de sistem a inceput in 1956, modelul german este mai bine adaptat pentru a mentine plasma mai stabila mai mult timp deoarece forma lui a fos simulata 3D folosind computerele si nu este doar un « papanas » cum sunt cele Tokamac.
Forma mai simpla la un reactor de tipul Tokamac se poate vedea in imaginea de mai jos.
Nu doar guvernele finanteaza astfel de programe ci si companiile private, Lockheed Martin (NYSE: LMT) are in derulare un astfel de program iar coordonatorul Tom McGuire este foarte optimist, spunand ca reactorul lor in 10 ani o sa poata fi transportat pe un camion si cu o capacitate de 100 MW ( estimativ pentru 80.000 de locuitori ), cam prea optimist avand in vedere ca toate programele de tipul acesta au primit amanari in perioada recente de 5 pana si 10 ani, chiar si nemtii spun ca poate fi vorba si de cateva decenii pana cand energia provenita de la astfel de reactoare sa fie folosita pentru consum domestic extins.
Mai sus il vedem pe Tom McGuire si mini reactorul de la Lockheed Martin.
Franta dezvolta si ea un proiect international in Cadarache, din 2010 se lucreaza la un reactor care v-a fi testat in 2020.
Avand in vedere ca cererea de energie electrica v-a ajunge de la 17 TW actual la 28 TW in anul 2050, este de inteles de ce se investesc sume foarte mari pentru cercetare si dezvoltare de energie regenerabila, in imaginea de mai jos avem un clasament al celor mai mari investitori in proiecte de acest fel, Uniunea Europeana este pe primul loc cu un buget de 6.6 mld. euro.
Dupa incidentul de la Fukushima ETF-urile pe Uraniu au scazut si nu au mai reusit sa revina la aceleasi cote.
Ramane de vazut ce tara o sa reuseasca folosirea acestei resurse la scara larga,sau care companie o sa faca primul pas, la fel cum Elon Musk era privit ciudat cand a lansat primul model Tesla, cu singuranta o sa avem retineri si la primu reactor functional. Jeff Bezos a investit in General Fusion, un start-up din British Columbia, Paul Allen este implicat in Tri Alpha Energy, o companie din California si Peter Thiel finanteaza o companie din Seatle numita Helion Energy, cea din urma promite un reactor functional in urmatorii 6 ani la un cost de 0.04$/kWHr.
Oare ce companie are cel mai mare potential ? …familia Rockefeller este prezenta la Tri Alpha Energy.