Piata de capital din Romania a fost caracterizata pe parcursul anului 2015 de un regim redus/moderat de volatilitate, in contextul in care indicii burselor internationale au consemnat evolutii divergente: de la cresteri de 31,54% pentru ISEQ (indicele de referinţa al bursei irlandeze) la scaderi de 25,14% in cazul ASE (indicele de referinţa al bursei de la Atena). Indicele Bursei de la Bucureşti (BET) a consemnat, anul trecut, o ușoara scadere de 1,11%, comparativ cu anul 2014, pe fondul unei lichiditati mai reduse si a unei volatilitati crescute pe pietele internationale.
In perioada 5 ianuarie – 31 decembrie 2015, in clasamentul celor mai lichide 20 de companii la BVB (piata principala, actiuni) pe primul loc se situeaza Fondul Proprietatea (FP) care deține o pondere de circa 23,10% din valoarea totala tranzacționata la bursa în intervalul mentionat. Fondul Proprietatea este urmat în acest top de către Banca Transilvania (TLV), Romgaz (SNG), BRD Group Société Générale (BRD) și Electrica (EL). Astfel, în topul celor mai lichide companii cele mai bine reprezentate sectoare sunt cel bancar și cel energetic.
Structura tranzacțiilor derulate la BVB (Piața principala, ATS și RASDAQ) în anul 2015,
dupa valoarea corespunzatoare fiecarui tip de instrument (lei)
Piata Rasdaq
Ultima zi de tranzactionare pe piața RASDAQ si pe segmentul Nelistate al BVB a fost 22 octombrie 2015. Conform Legii nr. 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al actiunilor care se tranzactioneaza pe piața RASDAQ sau pe piata valorilor mobiliare necotate, anul trecut au fost translatate de pe RASDAQ si de pe segmentul Nelistate pe piața AeRO un numar de 271 companii. Un număr de 5 societați au fost transferate în piata reglementata administrata de BVB, întrunind conditiile legale în ceea ce priveste admiterea în aceasta categorie, iar un numar de 35 de companii au optat pentru operatorul SIBEX – Sibiu Stock Exchange, fiind listate pe Sistemul Alternativ de Tranzacționare (ATS). Transferul acestor companii s-a făcut treptat, pe măsură ce au fost îndeplinite prevederile Legii nr. 151/2014, precum și celelalte reglementări ASF în vigoare la momentul transferurilor.
Tranzacțiile la SIBEX
Valoarea totală a tranzacţiilor futures pe piaţa SIBEX a fost în 2015 de 201,7 milioane de lei, rămânând la un nivel scăzut, la fel ca și în anii anteriori. Principalele instrumente tranzacționate pe piața la termen administrată de SIBEX sunt contractele futures având ca activ suport: acţiuni româneşti; alte acțiuni europene; acţiuni americane; cursuri de schimb; indicele internaţional Dow Jones Industrial Average; mărfuri.
Organisme de Plasament Colectiv (OPC)
Valoarea totală a activelor administrate de organismele de plasament colectiv (OPC) locale a crescut în anul 2015 cu circa 4,67%, depășind pragul de 41 miliarde de lei. O analiză detaliată pe categorii de organisme de plasament colectiv arată că în cazul fondurilor deschise de investiții (FDI) a continuat dinamica pozitivă manifestată pe parcursul trimestrelor și anilor anteriori. Și în cazul SIF-urilor activul total a înregistrat o creştere de peste 8%. Spre deosebire de acestea, activul total al fondurilor închise de investiții (FÎI) a scăzut cu aproximativ 34,4% (în special ca urmare a transformării unui fond închis de obligațiuni în fond deschis).
Evolutia activelor pe categorii