Directia unei banci centrale este atent urmarita de investitori. Comunicatele lunare prezinta o analiza obiectiva a pietei interne si a celor mai importanti factorilor externi. Rata de referinta, inflatia si poate cel mai important aspect ( prognoza pe termen mediu si lung ) , dau indicii clare despre directia pietei si a celor mai importante sectoare.
Japonia este una dintre tarile cu o economie ce a trecut prin momente grele in ultimul deceniu si in prezent face parte din blocul economiilor cu politici monetare neconventionale fiind si acuzata de manipularea cursului de schimb. Inainte de a vorbii despre politica actuala, o sa explicam ce inseamna manipularea cursului de schimb si efectul lui pentru economia Japoniei. Graficul de mai jos reprezinta cursul de schimb intre dolarul american si Yenul japonez.
In aprilie 2013 Banca Japoniei a anuntat introducerea masurii QE (Quantitative Easing ) pentru a doua oara in istoria sa, prima oara fiind in anul 2000 cand a fost prima banca din lume cu o astfel de masura neconventionala.
In 2013 cursul de schimb era in jur de 80 de yeni pentru un dolar asta inseamna ca un exportator pe piata americana precum Toyota ar fi incasat pentru fiecare miliard de dolari 80 miliarde yeni, in 2014 aceasta suma provenita din export ar fi ajuns la 100-105 miliarde de yeni, astfel companiile japoneze puteau sa faca un discount de 20-25% fara a afecta ciclul de productie, iar in anul 2015 pentru aceasi suma la export ar fi putut obtine 120 miliarde yeni, chiar si asa Japonia este inca in deflatie.
De la ultimul comunicat al Bancii Japoniei putem sa formam patru concluzii.
Programul de stimulare a ramas neschimbat
- -0.1% rata de referinta
- 0.0% target pentru bonduri guvernamentale la 10 ani
- cumpararea de active financiare la un volum de 80 trilioane yeni pe an
- cumpararea de ETF-uri la un volum de 6 trilioane yeni pe an
Prognoza pentru 2017 a fost revizuita pozitiv:
- PIB final in 2016 va avea o crestere de 1.3% versus 0.9% initial anticipat
- PIB in 2017 va avea o crestere de 1.5% versus 1.2% initial asteptat.
Yenul va continua sa se deprecieze atata timp cat nu sunt semne de incetare a QE.
O politica monetara agresiva fara o politica fiscala adecvata nu functioneaza.
Aceste masuri sunt usor de inteles si fac parte din analiza fundamentala a investitorului, o sa analizam prin divergenta cu yenul japonez avantajul de a detine actiuni americane in anul 2017, unde este posibil sa obtinem un castig din randamentul actiunii si din cel al dolarului in acelas timp.