Dobanda reprezinta costul platit pentru a folosi banii altcuiva. Valoarea dobanzii de referinta este fixata de bancile centrale (BNR in Romania, FED in US, European Central Bank pentru zona EUR, Bank Of England pentru UK etc) si este valabila pentru imprumuturile intre banci, bineinteles, nu este egala cu dobanda la care se imprumuta populatia de la bancile comerciale.
Investitorii sunt si trebuie sa fie atenti la politicile bancilor centrale in privinta modificarii ratelor dobanzilor pentru ca acestea impacteaza direct companiile. O valoare mica a dobanzii este atractiva pentru business uri deoarece inseamna ca pot obtine mai ieftin bani pe care ii pot folosi la dezvoltarea sau extinderea operatiunilor companiei.
Impactul modificarii ratei dobanzii in economie poate fi observat si masurat dupa 1 an dar investitorii din pietele de actiuni reactioneaza imediat. Pentru actionari, este foarte important de inteles cum se coreleaza dobanda de referinta cu bursa. Bancile centrale modifica valoarea dobanzii din 2 motive:
i. pentru a controla inflatia;
ii. pentru a reduce tiparirea de bani noi
Cand dobanda creste, banii imprumutati sunt mai scumpi, bineinteles, cand dobanda scade, banii sunt mai ieftini. Una din consecintele scaderii dobanzilor este cresterea consumului pentru ca populatia poate accesa credite mai ieftine. Dobanda stabilita de bancile centrale ne afecteaza pe toti deoarece reprezinta referinta pentru bancile comerciale care imprumuta populatia. Totodata stabileste si valoarea prime rate-ului la care se imprumuta clientii mari (companiile) ai bancilor.
In momentul in care dobanda creste, prime rate ul creste, toate produsele bancare de credit pe care le utilizam se scumpesc, asadar, ramanem cu mai putin cash de cheltuit iar consumul scade.
Asa cum am spus mai sus, companiile sunt impactate negativ in egala masura de cresterea dobanzilor deoarece se imprumuta mai scump iar efectele sunt:
i. sa revizuiasca negativ planurile de extindere
ii. resterea activitatii incetineste
iii. in functie de sector, se pot decide inclusiv reduceri de personal
In mod evident, cand factorii de mai sus atrag scaderea venitului unei companii listate si pretul actiunii scade.
Daca suficient de multe companii sufera deprecieri ale actiunilor, intreaga piata/indice va urma trendul negativ. Cu asteptari reduse in ceea ce priveste cresterea companiilor si a fluxurilor de cash viitoare, investitorii nu vor mai obtine randamente atractive din aprecierea cotatiilor facand actiunile un instrument mai putin dorit in portofoliile lor in comparatie cu alte tipuri de investitii.
Cu toate acestea, unele sectoare beneficiază de majorări ale ratei dobânzii. Sectorul care beneficieza cel mai mult este industria financiară. Băncile, companiile de brokeraj, companiile de asigurări cresc adesea, pe măsură ce ratele dobânzilor se majoreaza, deoarece percep costuri mai mari pentru împrumuturi.
Creșterea bruscă a ratelor dobânzilor poate afecta companiile prin creșterea costurilor de îndatorare, însă creșterile treptate pot indica tendințe pozitive în economie.
Am ales sa inchei articolul cu opinia investitorului meu preferat:
“Cel mai important factor, in timp, pentru evaluarea actiunilor sunt nivelurile dobanzilor. Cand ratele dobanzilor sunt mici, castigurile generate de investitii devin mai valoroase” Warren Buffett
Comentarii