Saudi Aramco este o companie detinuta de statul Arabiei Saudite si integrata complet in sistemul global de exploatare si producere a produselor din petrol. Cu o istorie frumoasa de 80 de ani, care are la inceput expeditii americane in desertul tarii in anii 30′ ,negocieri dure care au durat decenii intre firmele din San Francisco ce au finantat primele lucrari si familia regala a Arabiei Saudite, aceasta companie produce astazi unul din opt barili de petrol la nivel global. Este adevarat ca au beneficiat de resurse uriase locale dar nu doar pe acest aspect se bazeaza succesul lor, iar astazi ei investesc foarte mult in inovatie prin parteneriate cu alte companii de talie mondiala cum ar fi:
- Sadara Chemical, un joint venture impreuna cu Dow Chemical Company ce are ca scop angajarea a 4000 de persoane cand va fi complet operationala, este cea mai mare investitie straina in tara ce isi propune initierea de 14 noi tehnologii si este cel mai mare emitent de obligatiuni islamice pe piata de capital a A.S.
- Satorp, un joint venture cu Total din Franta localizat in Jubail unde se dezvolta un complex pentru producerea produselor chimicale de top.
- Frep ( Fujian Refining &Petrochimical Company ), un joint venture cu ExxonMobil, China Petroleum si Petrochemical Company Limited ( Sinopec ), este un element cheie pentru strategia de dezvoltare pe continentul asiatic cu inclinatii spre protejarea mediului inconjurator.
- S-Oil , fiind cel mai mare furnizor al Koreei de Sud, aceasta ramura a fost creata pentru a intarii lantul valoric pe partea asiatica.
Saudi Aramco este lider global la exploatatile de petrol si gaz dar si prin infrastructura ei, companiile din San Francisco au inceput inca din anii 30′ sa investeasca destul de agresiv in desertul acestei tari, inca de pe atunci investitiile erau evaluate ca fiind cele mai inovative, iar dupa aproape un secol aceasta companie inca se reinventeaza in fiecare zi. Cu sediul in Dhahran si peste 65.000 de angajati este cea mai importanta companie din regiune iar evaluarea ei este pusa inca sub semnul intrebarii cu estimari intre 1 si 2 trilioane de dolari. Sauditii estimeaza compania la 2 trilioane, alti analisti straini o evalueaza sub 1 trilion, o stire iesita recent cum ca statul scade taxarea companiei de la 85% cat este in prezent la 50% retroactiv pentru inceputul lui 2017! ii face pe analistii de la Rystadt Energysa o evalueze in jurul a 1.4 trilion de dolari. Aceasta decizie a scaderii taxei de la stat vine in intampinarea listarii IPO-ului, aceasta taxa fiind principala nemultumire a posibililor viitori investitori in companie. Saudi Aramco doreste sa vanda 5%din comapanie generand asttfel 100 de miliarde de dolari, bani care vor fi folositi pentru investitii in energie regenerabila. Acest IPO nu este important doar prin valoarea lui foarte mare, ci da un semn incotro se indreapta atentia investitorilor pe termen lung, faptul ca cea mai valoroasa companie din domeniul energetic se hoatareste dupa 80 de ani sa schimbe usor traiectoria da un semn foarte clar ce anume portofolii sa avem pentru urmatoarele decenii, cam ce anume companii sa avem cand ne gandim la pensionare. IPO-ul se va face in 2018, CEO-ul de la Aramco a reconfirmat asta recent la CNN. De listare se va ocupa o banca de investii mai putin cunoscuta, Moelis &Company, firma infiintata de doar 10 ani, ea ocupand locul 130 in 2016 la valoarea de companii intermediate la IPO. Acest IPO face parte din viziunea printului Mohammed bin Salman numita “Saudi Arabia’s vision for 2030,” prin care ei incearca sa propulseze economia tarii pe locul 15 global, momentan 87% din economia tarii este sustinuta de petrol iar pretul in scadere a devenit un pericol major, A.S. produce cel mai ieftin petrol, doar 10$ barilul, dar are nevoie de un pret de 86$ barilul pentru a tine balanta tarii la o valoare normala fara deficit major spune o analiza IMF.
Comentarii