Analiza de sector/industrie: Tehnologic/Electronice si intrumente.
Export
Din total de export al Romaniei aproximativ 5.5% este reprezentat de cabluri si conductori electrici. O mare parte din aceste produse ajung in Germania (43 % ) si Ungaria ( 11 % ). Din totalul de export din Romania catre Germania, 13 % este format din cabluri si conductori electrici, la acealasi procentaj se situeaza si piese auto catre Germania.
Luna noiembrie 2016, a reprezentat pentru Romania un record pentru exporturi, 5304.90 milioane Euro. Tendinta este in continuare in crestere.
Corelatie cu economia Germaniei.
Pentru ca o mare parte din exportul acestor produse ajunge direct pe piata Germana, este important sa vedem trendul economiei Germane, o prognoza in crestere indica faptul ca urmatoarea perioada ar putea favoriza mentinerea acestui volum la export si plasarea de noi comenzi.
Productia manufacturiera in Germania a inregistrat in luna decembrie 2016 cel mai ridicat nivel de dupa 2014, de la inceputul anului 2016 numarul PMI este peste nivelul 50, ceea ce indica expansiune.
Companiile din Romania din aceasta industrie
In Romania avem 7 companii listate din aceasta industrie, Romcab ocupa locul doi in ordinea volumului de capitalizare in piata. Doar doua dintre cele sapte inregistraza profituri.
Date generale
SC Romcab SA este o companie producatoare de cabluri, conductori electrici, cordoane de alimentare si cablaje electrice, cu sediul in Targu Mures. S-a constituit prin divizarea partiala a S.C. Electromures S.A, preluand o parte din patrimoniul acesteia, incepand cu data de 01.01.1996.
Viziunea Romcab este sa devina unul dintre producatorii de top din Europa.
Obiectul principal de activitate al firmei este productia si comercializarea urmatoarelor categorii de produse:
- Cabluri si conductori destinate constructiilor civile, rezidentiale si industriale;
- Cablaje si conductori destinate industriei auto;
- Cordoane si cablaje destinate industriei electrocasnice;
- Cabluri si conductori pentru solutii pentru infrastructura;
- Cabluri de telecomunicatii;
Actionariat
Actionarul majoritar al Romcab conform BVB este firma SADALBARI SRL, cu 69%. Actionarii acestei firme sunt: Tarca Ioana Roxana -Responsabil de Relatia cu Investitorii-, Dochitoiu Rodica, Prosszer Zoltan -Director General- si Amberyce LTD -companie offshore inregistrata in Cipru-.
Alti actionari 30.97 %
Date financiare 2012-2015
Din punct de vedere al cresterii veniturilor, Romcab are o dinamica foarte buna, 267.93 mil. lei in 2012 comparativ cu 842.47 mil. lei in 2016. ( 314 % )
2015-2016
Explicatii privind datoriile
Dinamica din ultimile 12 luni
Observam o performanta a mangementului ult mai buna in ultimile 12 luni ( TTM ) comparative cu media pe ultimii cinci ani.
Analiza tehnica
Observam cinci saptamani consecutive de pret in cadere, trendul pe termen scurt este short, desi compania este atractiva din punct de vedere al datelor financiare destul de promitatoare pe termen scurt si mediu, tehnic suntem intr-un trend descendent. Urmatorul suport il reprezinta nivelul 6.009 ( minimul din ianuarie 2016 ), daca se continua trendul descendent raman nivelel 4.666 si 2.949.
O metoda de long entry pentru investitorii ce doresc aceasta actiune in portofoliu se poate realiza prin procesul “if then process”
DACA pretul semnaleaza un pattern de revers la un nivel de support sau se mentine trei zile peste acea zona atunci se deschide prima pozitie (33% din capitalul alocat acestei companii ), daca pretul continua ascendent se deschide a doua pozitie ( 33% ) iar daca acesta se confirma ca fiind un low pe termen mediu se poate deschide ultima pozitie alocand 100% din capitalul propus acestei companii in tranzactie.
Semnale tehnice
Puncte pivot
Aceste puncte pivot sunt calculate in functie de variatiile zilnice.
Variatii lunare
Asistam la cea mai mare cadere in procente in decurs de o luna ( -16.9 % )
MCAB SI CUPRU
Una din resurele cele mai folosite in aceasta industrie este cuprul, avem mai jos reprezentarea grafica a cuprului in candele si MCAB in linie.
Divergenta din ultima perioada este cea mai mare din ultimile 10 luni.
Ultimele evolutii ale actiunii MCAB au urmat in mod clar un trend de scadere, emisiunea de obligatiuni in valoare de 200 mil. EUR poate reprezenta principala corectie pentru acest emitent. Aceasta decizie a managementului MCAB urmeaza a fi dezbatuta in AGA din 30 ianuarie.
Din punct de vedere financiar, Romcab, are o pozitie dificila datorita raportului intre datorii si active de peste 80%, datorita activitatilor de investitii. La nivel european, pe aceeasi nisa, industria componentelor si echipamentelor electrice, Romcab este una dintre cele mai indatorate companii. Romcab se imprumuta pentru a sustine investitiile si necesarul de cash in exploatare, situatie sustinuta de fluxurile de numerar raportate.
Indicatorii MCAB privind lichiditatea sunt ingrijoratori. Rata active curente/datorii curente e usor mai mare decat 1, fata de mediana industriei de 1.52, iar testul acid, care exclude stocurile din activele curente, arata o acoperire in proportie de 36% a datoriilor pe termen scurt, departe de 97%, cat este mediana concurentilor si indicand potentiale probleme de lichiditate si de plata a datoriilor pe termen scurt.
In plus, numarul de zile de “inventory on hand” (intervalul de timp in care sunt, in medie, valorificate stocurile), de 190 zile, in crestere fata de anul anterior, si mult mai mare decat mediana in industrie de 40 zile, indica un risc mediu spre important ca firma sa nu poata valorifica stocurile de produse finite.
Volumele tranzactionate pe emitentul MCAB in ultimele zile (9,10,11 ianuarie), aprox 550k actiuni/6% din total, indica vanzarea mai multor pachete de actiuni, cel mai probabil din partea unor investitori institutionali. Potrivit unui raport Risco, compania Romcab are 60 de incidente plata in ultimele 2 saptamani in valoare de 12,6 mil RON. Toate cele 60 de bilete la ordin refuzate la plata sunt catre 2 banci, Banca Transilvania si Banca Comerciala Feroviara. Potrivit raspunsului primit de Investors Club din partea companiei, Romcab urmeaza sa emita un comunicat de presa prin care sa comunice investitorilor pozitia sa cu privire la acest context.
intre timp, numarul incidentelor a crescut astfel: in 10 si 11 ianuarie la 75 iar in 12 ianuarie (azi la ora 15) erau 79 cu o suma de 18.1 mn lei. sunt curios cand va emite promisul comunicat… daca il va emite vreodata
Multumesc pentru analiza.
Consiliul de Administratie ar trebui sa considere cu seriozitate semnalul pe care l-a primit de la piata si sa ia in considerare insolventa, aceasta putand fi o solutie temporara pe durata reevaluarii ritmurilor si dimensiunii dezvoltarii pentru care compania poate gasi suportul necesa pe baza caruia sa-si continue activitatea.
Dintr-un unghi subiectiv privind, luand in considerare comunicatul “13 12 2016_comunicat ref remuneratii CA”, postata pe sit-ul ROMCAB, ca o demonstratie de abnegatie a Consiliului de Administratie, cred ca aceasta denota de fapt o lipsa de realism privind modul de recunoastere al participarii partenerilor, sugerand sacrificii care se impun tuturor partenerilor de catre detinatorii pozitiei majoritare. Aceasta este o manifestare de voluntarism fara suport economico-financiar sau aroganta?
Remuneratiile si orice alte forme de stimulare acceptate pentru CA, sunt necesare. Si daca profitul este real, atunci in cazul unei societati listate pe piata de capital, masuri de intoarcere a profitului in piata, ca dividende sau majorare de capital trebuie sa reprezinte participare la sustinerea pietei de la care asteptam resurse pentru dezvoltare.
Cred ca si stilul de management ar trebui corectat… ?
Desigur, aveti dreptate insa pentru asta exista cotatia la bursa, sa ofere companiilor cu management bun o cotatie mai mare si sa “sanctioneze” acest tip de management, ceea ce se intampla la Romcab se intampla si la alte companii in alte tari, nu este un caz unic, este inca un exemplu prim care investitorii inteleg mai bine riscurile investitiilor la bursa.
Comunicatul promis de MCAB a aparut in data de 23.01.2017, dar in opinia mea reprezinta doar o actiune de imagine, cata vreme refuzurile la plata continua.
De alfel de atunci a avut loc si o AGEA in data de 31.01.2017, care s-a desfasurat in aceeasi nota de opacitate cata vreme nu a fost onorata de prezenta niciunui membru al CA. Ceva clarificari referitoare la situatia companiei au fost oferite de catre reprezentantul actionarului majoritar, dar fara un suport documentat.
Bine ca piata s-a linistit deocamdata la nivelul celei de a doua linii suport evidentiata in evaluarea din articol. Ce se va intampla in continuare depinde de semnalele ce vor veni de la companie, a caror perceptie in piata cred insa ca va fi afectata de atitudinea lipsita de transparenta pe care ROMCAB o are in continuare.
Constat in sfarsit o informare prompta prin raportul din 10.02.2017, postat pe sit-ul ROMCAB la Rapoarte curente.
Raportul din 10.02.2017 nu este decat o prima recunoastere efectiva a dificultatii reale a societatii. Am asteptat cu ingrijorare raportul preliminar pe anul 2016, promis pentru 15.02.2017 si care potrivit traditiei de lipsa de respect a aparut in 16.02.2016 dupa ora de inchidere a pietei. Continutul lui sustine cererea de declarare a insolventei raportate in 10.02.2017 fara sa dea sperante de rezolvare intr-un orizont previzibil a situatiei in care este societatea.
Suspendarea tranzactionarii si cererea unui raport de catre ASF este salutara si a stopat caderea pretului, care este in momentul de fata de 1,88 lei /actiune, fata valoarea nominala a actiunilor care este de 2,5 lei.
Ar fi onest fata de investitorii minoritari ca ASF-ul in urma analizei pe care ma astept sa o faca, sa decida masura preluarii obligatorii a actiunilor de catre actionarul majoritar care a actionat solidar cu CA, fiind in pozitie privilegiata si procedand discriminator la numirea CA actual.